Advarsel: Fargede kontaktlinser til Halloween kan ødelegge synet ditt


08.10.2024 04:29
Fargede kontaktlinser til Halloween-makeup

Halloween nærmer seg, og mange ser etter fargede kontaktlinser for å fullføre kostymene sine. Men denne populære trenden medfører skjulte farer. Patrisha Bertulfo, en optiker i en større bedrift, deler sine bekymringer rundt disse risikoene og gir tips for å være trygg i løpet av Halloween-sesongen.

Risikoene ved bruk av fargede kontaktlinser

"Hvert år ser vi øyeproblemer relatert til bruk av fargede kontaktlinser, og mange av disse tilfellene er knyttet til linser kjøpt fra uautoriserte forhandlere," forklarer Bertulfo. "Disse linsene er ofte laget av materialer av lav kvalitet og tilfredsstiller ikke de sikkerhetsstandardene som kreves for øyehelse. Resultatet? En høyere risiko for infeksjoner, skader og langvarige skader."

Bertulfo fremhever at mange feilaktig tror at ikke-reseptbelagte, dekorative linser er trygge. "Sannheten er, det finnes ingen 'one-size-fits-all' når det kommer til kontaktlinser. Linser som ikke passer ordentlig, kan forårsake riper, infeksjoner og til og med permanent synstap," advarer hun.

Skader fra fargede kontaktlinser

Skader fra fargede kontaktlinser kan i verste fall føre til irreversible skader. "Jeg har personlig sett skadene på nært hold," bemerker Bertulfo, og understreker sakens alvor.

Forskning har vist at flere typer ikke-reseptbelagte kontaktlinser har testet positivt for klor og andre skadelige kjemikalier. Ifølge Bertulfo varierer skadene fra mild irritasjon til alvorlige infeksjoner som krever medisinsk intervensjon. "I noen av de verste tilfellene har vi sett pasienter nesten miste synet på grunn av ubehandlede hornhinnesår og alvorlige infeksjoner. Det er ødeleggende, spesielt når det kunne ha vært unngått."

Hvorfor uregulerte kontaktlinser utgjør en risiko

Et stort problem med kontaktlinser fra tvilsomme nettbutikker er mangelen på regulering. "Regulerte kontaktlinser behandles som medisinske apparater av en grunn. De må være laget av spesifikke materialer som lar øyet puste, og de må tilpasses hver enkelt av en autorisert fagperson. De som selges av uverifiserte forhandlere mangler ofte disse kritiske standardene," forklarer Bertulfo.

Selv linser som markedsføres som "dekorative" eller "kosmetiske", må behandles som medisinske apparater. "Folk innser ofte ikke at kjøp av linser uten en ordentlig resept utsetter dem for risiko. Det handler ikke bare om hvordan de ser ut—det handler om hvor sikre de er for øynene dine," legger hun til.

5 tips for sikker bruk av fargede kontaktlinser denne Halloween

For de som planlegger å bruke fargede kontaktlinser til Halloween, deler optikeren Patrisha Bertulfo fem essensielle tips for å sikre en trygg opplevelse:

  • Skaff en ordentlig resept: "Selv om linsene dine kun er dekorative, bør du alltid få en resept fra en øyelege. Dette sikrer at linsene passer øynene dine riktig og reduserer risikoen for komplikasjoner."
  • Kjøp fra godkjente forhandlere: "Kjøp kun kontaktlinser fra autoriserte forhandlere som følger godkjente sikkerhetsstandarder. Unngå nettbutikker som ikke gir informasjon om produktenes kvalitet eller opprinnelse."
  • Del ikke linsene dine: "Å dele kontaktlinser, selv kortvarig, kan overføre skadelige bakterier mellom brukere og føre til alvorlige infeksjoner. Hold alltid linsene for deg selv."
  • Følg riktig hygiene: "Sørg for å rense, oppbevare og håndtere linsene dine i tråd med retningslinjene. Feil pleie er en av de ledende årsakene til øyeinfeksjoner."
  • Sov aldri med linsene på: "Selv om du er utslitt etter en Halloween-fest, må du aldri sove med kontaktlinsene dine i. Dette fratar øynene dine oksygen og øker risikoen for infeksjon."

En siste advarsel

Etter hvert som Halloween nærmer seg, kan fristelsen til å kjøpe rimelige fargede kontaktlinser være stor, men risikoene er langt større enn besparelsene. Optikeren Patrisha Bertulfo oppfordrer forbrukerne til å prioritere deres øyehelse.

"Synet ditt er ikke noe du skal spille hasard med for et kostymes skyld. Øynene er skjøre, og når de først er skadet, kan helbredelse være vanskelig eller umulig. Rådfør deg alltid med en øyefagsperson før du bruker kontaktlinser og unngå å kjøpe fra ukjente eller uregulerte forhandlere."


Rasmus undersøker og skriver om de nyeste trendene og nyhetene innen syn og øyehelse. Han leverer klar og pålitelig informasjon som hjelper leserne med å holde seg informert om viktige utviklinger på området.